16 juli 2025
Hejsan, Viktor här! 😀
I linje med programmet "Fri från värk på 30 dagar" som vi har planerat i slutet av sommaren, och att många verkar uppskatta dessa typer av inlägg och artiklar fortsätter vi på temat ett tag till framöver!
Idag mer specifikt kring stelhet specifikt på morgonen och vad det innebär.
Författare
Lästid
Om värk och stelhet är ett av de vanligaste symptom folk går med på en daglig basis, så är sannolikt morgonen det tillfället då flest upplever att det är som mest påtagligt. Det är relativt vanligt att känna värk på morgonen också, men i min erfarenhet är värk ofta mer utspritt vid olika tillfällen - om möjligt extra påtagligt på morgonen pga stelheten, men många upplever värk extra mycket på kvällen vilket har att göra med andra faktorer i kroppens inre biologiska rytm (immunsystemet blir mer aktivt på kvällen, och därav kan inflammatoriska tillstånd ofta blossa upp mer kvällstid - mer om detta i ett framtida inlägg).
Men idag är det morgonen vi vill fokusera på. Är det bara ett ålderstecken att vara stel och ha ont i fötterna när man vaknar, eller är det något annat?
Självklart är ackumulerad nedbrytning av vävnad, långsammare återhämtning och stress genom åren en bidragande faktor - men du ska inte behöva vakna stel, oavsett ålder. Om du följt oss mer än några månader har du hört mig prata om detta ofta bortglömda systemet flertalet gånger, framförallt under cleansen, men låt oss påminna oss själva om kroppen avloppssystem. Din lymfa.
Den ansvarar för att ta ut restprodukter när dina celler har använt näring och bränsle, lymfan är också en kritisk komponent av ditt immunsystem och tar hand om alla möjliga inkräktare såsom bakterier, virus, parasiter, mm. När vi är vakna pumpas lymfan runt med hjälp av vår rörelseapparat och diafragma (den primära andningsmuskeln). Många går dock med en mindre funktionell biomekanik, stressat andningsmönster och tenderar vara lite väl stillasittande - vilket banar väg för lymfan även i vaket tillstånd.
På natten, när vi förhoppningsvis sover - kommer rörelseapparaten uppenbarligen inte göra särskilt mycket för lymfans flöde. Istället förlitar sig kroppen på andningen som den främsta pumpen samt att cirkulationen i kroppen ska ha mindre motstånd. När vi sover slappnar kroppen av, och släpper på "muskeltonus" dvs att muskler och vävnad är mindre spända. Inte bara dina muskler påverkas utan under djupsömn drar även hjärncellerna ihop sig och skapar upp till 60 % mer utrymme mellan cellerna, vilket gör att hjärnans egna rengöringssystem – det glymfatiska systemet – kan skölja igenom hjärnvävnaden med cerebrospinalvätska och effektivt transportera bort avfall som stresshormoner, inflammatoriska ämnen och proteiner kopplade till neurodegenerativa sjukdomar.
Problem uppstår därför när vi sover för lite eller oroligt. Sover vi för lite får vi helt enkelt för lite tid i avslappning och "sköljning" av hjärnan. Sover vi oroligt kommer vi sannolikt ha en högre "grundtonus" även när vi sover, vilket kommer göra att flödet i kroppen blir sämre. Även andningen brukar vara påverkad till det sämre. Det är också väldigt vanligt att folk sover med öppen mun, vilket är katastrofalt för avslappning, tryck och flöde.
Kombinationen av kass sömn, andning, biomekaniska obalanser och stillasittande skapar en perfekt storm för lymfan att stagnera. Detta kommer i kombination med att kroppens vävnader, främst märkbart i fascian, blir påverkad av att det inte flödar. Din kropp består till största del av vatten och dina vävnader är beroende av att detta vatten flödar för att få sin näring, hålla sig smidiga och fungera optimalt. Är det mycket stress från olika håll kommer flödet stagneras - vilket innebär att avloppet inte rensar ut slaggprodukterna och att motorn inte smörjs och får bränsle. Detta är vad du upplever som stelhet.
Tänk dig att din vävnad är som en tvättsvamp, den behöver kramas ur och suga upp nytt vatten. Hemligheten är att veta hur du kramar ut svampen ordentligt, hur du håller din vätskebalans optimal och hur du ser till att svampen har en välbalanserad biomekanik. Jag vet att det kan låta både enkelt och klurigt. För det är precis vad det är.
I en perfekt värld rör vi på oss under större delen av dagen, utomhus i renaste natur med människor vi tycker om i en perfekt harmoni av lek och meningsfullt arbete. Men de flesta av oss har inte denna livsstil, vi sitter för mycket, stressar mer än vi borde och gör vårat bästa att navigera en modern värld som på alla sätt försöker distrahera oss. På grund av detta behöver vi aktivt välja att kompensera för denna moderna livsstil genom medvetna val och vanor.
Det kan kännas överväldigande, och precis därför har vi tagit fram ett protokoll på 30 dagar där du systematiskt balanserar ditt nervsystem, biomekanik och återställer lymfatiskt flöde samtidigt som du minskar inflammation i kroppen och lär dig hur du enkelt kan ta hand om din farkost resten av livet. Vill du lära dig mer om detta kan du anmäla dig här till vårt stora kostnadsfria event den 25e augusti där jag och mina kollegor kommer utbilda kring det du läst om idag och mycket mer, samt presentera Fri från värk-upplägget för dem som vill haka på det.
Men för att du ska ha något att kunna börja med redan nu vill jag ge dig mina 6 främsta punkter att fokusera på till en början.
Se till att du dricker mellan 2-3% liter vatten av din totala kroppsvikt i kg dagligen, drick 80% av detta de första 10 timmarna på ditt vakna dygn
Se till att du sover med stängd mun, använd sovtejp om du behöver
Ge dig själv förutsättningar till att få ihop 8 timmars sömn, vilket för många innebär 9 timmar i sängen varje natt. Försök även hålla dessa tider regelbundna.
Genomför övningarna från vår senaste YouTube video om hur du mjukar upp och balanserar höfter och ländrygg. Du hittar den här
Prova ett starkt extrakt av boswellia och gurkmeja eller astaxantin (vi föreslår Lindra från Althos för alla i samma produkt, använd PLC15 för 15% rabatt)
Gör en 5 minuters lymfaktivering varje morgon, vare sig det är självmassage eller torrborstning på de 6 stora lymfpunkterna i rätt ordning:
Nyckelbensgroparna
Hals/nacke bakom käklinjen
ArmhålornaSolarplexus till naveln
Ljumskarna
Knävecken
Gör du detta lovar jag att din stelhet på morgonen kommer minska.
Njut av sommarvärmen så hörs vi mer framöver